We are going to look at estimating amounts of money today and tomorrow.
First lets look at the in focus task
The boy is correct, when estimating we need to round numbers. When talking about money we round amounts to the nearest pound (£)
We can do this by using a number line.
Make sure to work out the value of each mark on a number line so you answer is correct.
On the number line above there are 10 marks between £5 and £6.
This means each mark is worth 10p.
£5.40 is closer to £5 than £6. This means we would round down.
To help us to estimate the total for the bill we would round each item to the nearest pound (£).
To do this use a number line to help you.
Below are all the items rounded to the nearest pound (£).
If a number is already at an exact pound we wouldn't need to change this.
Now we have rounded all the numbers we add them together to find out a estimated total.
£7 + £5 + £9 + £17 + £14 + £8 + £6 + £16 =
£7 + £5 = £12 + £9 = £21 + £17 = £38 + £14 = £52 + £8 = £60 + £6 = £66 + £16 = £82
Your Task is set on Seesaw. 'Estimating Money - Thursday 24th February 2021'
To complete this you will need to round the items to the nearest Pound (£). Then add up the values to get an Estimated total.